Přikládací a popelníková dvířka, pečící trouba, rám plotny, plotna, kachelník a trojnožka – obvyklé vystrojení běžného
kachlového sporáku kováním. Podobně jako jsou kachle a jejich kvalita důležitá pro budoucí funkci předávání tepla do místnosti,
je kování podstatným funkčním prvkem ovlivňujícím účinnost sporáku a možnost jeho využití jako skutečného kuchyňského spotřebiče
a zároveň úsporného topidla. Pro své stavby používáme výhradně osvědčené výrobky zpracované z odpovídajících materiálů, které
svou vlastní životností nedegradují celý sporák.
Velmi dobře strojně i personálně vybavený výrobce s dominantním postavením na
českém trhu nabízí kompletní sortiment kování nejen pro sporáky, ale i pro pokojová kachlová kamna. V několika cenově i funkčně
odlišených řadách najdeme jak kování zcela základní s jednoduchou konstrukcí lehkého ocelového topného štítu, tak i dokonalou
řadu „line“ (litina-nerez) s těžkým litinovým štítem a těsněním žáruvzdorným provazcem. Firma Jokr je připravena splnit i
netradiční požadavky na zpracování či povrchovou úpravu díky zmíněnému modernímu strojnímu zařízení včetně laseru.
Modelové řady:
Rustik SV, Rustik MS, Line antik, Line patina, Line black, Line nerez
Pohled na plápolající oheň a příjemné teplo, to je nejkrásnější požitek z krbových kamen. Proto je potřeba, aby kamna měla vždy čisté sklo. Nejdůležitější je zabránit nebo alespoň minimalizovat usazování sazí na skle při topení. To zajistíme správnou spalovací teplotou, suchým dřevem (vlhkost 18-20%), dostatečným přívodem vzduchu a vhodnou velikostí polen. Polena by měla byt malá, o průměru asi 8-10 cm.
Častou chybou je také „dušení“ ohně, aby se prodloužila délka hoření a nemuselo se často přikládat. To však vede k usazování sazí nejen na skle, ale také v kamnech, kouřovodech a v komíně.
Saze odstraníme ze skla tak, že na navlhčené noviny nachytáme jemný popel a tím otřeme saze ze skla. Čištění dokončíme setřením skla suchým papírovým ubrouskem. Dalším řešením je použití odstraňovače sazí.
Při sezónním topení byste měli nechat podle normy ČSN 734201 komín odborně prohlédnout dvakrát ročně.
Je také nutné, abyste alespoň jednou za rok řádně vyčistili kamna, prodloužíte tak jejich životnost. Vyjměte všechny šamoty ze spalovací komory, podle jednoduchého návodu, kamna vysajte a šamoty uložte zpět.
V případě, že se kamna nadměrně zanášejí (špatný tah, vlhké dřevo, špatné spalování..) je potřeba kamna čistit častěji.
Na dně spalovací komory nechávejte 2-3 cm vysokou vrstvu popela. Popel působí jako izolace roštu, podobně jako šamoty na bocích kamen. To dovoluje zvýšit spalovací teplotu, která pomáhá k dobrému spalování. Kromě toho popel chrání rošt proti žhavým uhlíkům. Popelník je nutné pravidelně vyprazdňovat, aby rošt neležel v horkém popelu a neničil se.
Šamotové obložení spalovací komory chrání plášť topeniště před vysokými teplotami a současně podporuje dokonalejší dohořívání spalitelných plynů. K poškození těchto šamotů dochází ve většině případech mechanicky, což se stává při přikládání. Pokud je šamot pouze prasklý, není důvod k jeho okamžité výměně.
Samotná prasklina šamotu nemá žádný vliv na hoření ani na životnost kamen. Šamoty nesmí být vydroleny až na plech.Pokud se šamoty již vydrolují, proveďte výměnu šamotu podle jednoduchého návodu, který je uveden v návodu na obsluhu.
Upozornění: Šamoty jsou křehké, proto je třeba zamezit jejich pádu a úderům do nich! Polena přikládat tak, aby nenarážela prudce do šamotů, a tímto je nepoškozovala!
Neotvírejte dvířka před tím, než dřevo shoří na uhlíky !
Pokud kamna potřebujete otevřít dříve, dělejte to opatrně. Dvířka nejprve trochu pootevřete, aby se vyrovnaly tlaky a cca po 10 sekundách otevřete dveře na nezbytně nutnou dobu. Dalším důvodem může být špatný komínový tah. V takovém případě se poraďte s kominíkem.